Çelik dübel nasıl takılır sorusunu, bu işlemi gerçekleştirmeden önce her seferinde kendimize sormamız, doğru adımları kendimize hatırlatmamız, can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir. En ufak bir hata, dübelin işlevini yerine getirememesine neden olabilir ve sonrasında geri dönüşü olmayan hasarlara sebebiyet verebilir.
Öncelikle dübelin çakılacağı yüzeyde delik açabilecek doğru matkap türü seçilmelidir. Örneğin betona delik açılacaksa kırıcı delici veya pnömatik matkap tabir edilen türden bir elektrikli el aletine ihtiyacınız olacaktır. Eğer çakılacak dübel nispeten düşük yükler taşıyacak türden çekmeli dübel ya da çakmalı dübel ise bir darbeli matkap da bu işi görebilir.
Kırıcı delici veya pnömatik matkap ile delik açarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, bu el aletlerinin oldukça güçlü titreşimlerle çalıştıklarıdır. Kolaylık ve güvenlik açısından titreşim kontrollü bir modeli tercih edebilirsiniz.
Ardından matkap türüne bağlı olarak hem dübelin dış çapına uygun kalınlıkta hem de delik açılacak yüzeye uygun bir matkap ucu seçilmelidir. Betona delik açmak için kullanılan kırıcı delici veya pnömatik matkaplarla uyumlu matkap uçları SDS matkap ucu ifadesiyle tanımlanmaktadır. Farklı markalardan temin edilebilen SDS plus veya SDS max gibi ifadeler de sıklıkla kullanılmaktadır.
Delik açıldıktan sonra içerisinde kalan toz kalıntıları temizlenerek çelik dübel delik içerisine yerleştirilir. Dübel tipine ve ebadına göre doğru gömme derinliğine ulaşılana kadar dübel çakılır. Ardından dübele bağlanacak parça tutturulur ve üstüne pul ve somun takılır. Somunun yeteri kadar sıkılması ile dübelin ucundaki konik yapının genişlemesi ve dübelin yapıya tutunması sağlanır.