Müşteri Hizmetleri
Hafta içi 09:00 - 17:00 arası
Kargo
TL üzeri siparişlerde KARGO ÜCRETSİZ
Ödeme Seçenekleri
Kredi Kartı / Banka Kartı
Havale / EFT
Garanti Pay
Kapıda Ödeme
İstanbul’da 30.000 TL üstü, Kocaeli ve Tekirdağ’da 50.000 TL üstü siparişlerde Kapıda Ödeme yapabilirsiniz. Bu hizmet ücretsizdir.
Puan Sistemi
Üye olun, anında 250 TL değerinde puan kazanın. Ürünlere yorum yapın, yorum başına 5 TL puan kazanın.
Ana Sayfa
Kategoriler
Sepetim
Siparişlerim
Hesabım

Şantiye nasıl kurulur ve yönetilir?

Bir yapının inşa veya yıkım çalışmalarının güvenli şekilde yerine getirilmesi için ilan edilen alana şantiye denir.
18-11-2021
Dakika

Bir yapının inşa veya yıkım çalışmalarının güvenli şekilde yerine getirilmesi için ilan edilen alana şantiye denir. Birtakım mevzuat ve yönetmeliklere uygun şekilde oluşturulması zaruret arz eden şantiye alanının çevre, insan ve işçi güvenliğini sağlaması ve bunun için gereken tedbirin alınması lazımdır. Belirli bir süreye kadar kurulan şantiyeler, projenin tamamlanması ile kaldırılır.

Şantiye Kurulum Çalışması

Şantiye kurmaya karar verildikten sonra bir şantiye projesi hazırlanması gerekir. Bu proje ile şantiye tesislerinin yeri, su tahliye planları, makine ve araçlarla alakalı iletim hatları ve diğer gereksinimlerin ne şekilde planlanacağına karar verilir. Bu hesaplamanın yanlış yapılması halinde zaman kayıpları yaşanır ve gereksiz maliyetler ortaya çıkabilir. İnce hesaplarla verimli çalışma alanı yaratılacağı için hem işçilikten hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlanılabilir. Eğer şantiye alanı şehir merkezine yakın bir konumda yer alıyorsa, araç ve yaya trafiğinin güvenliğinin sağlanması elzemdir. Bu yönde gereken her türlü tedbirin alınması, aynı zamanda bir yasal zorunluluktur.

Şantiye ile alakalı planlama önemli bir mühendislik çalışmasıdır. İş miktarları doğru hesap edilerek yapılması gerekir. Bu açıdan, programın hazırlanması yapı ile alakalı stratejiye uyumlu olmalıdır. Ekipman ve makine kullanımı, işçi ihtiyacı, stok ve yedek ile alakalı planlamalar doğru şekilde oluşturulması lazımdır. Bu hesaplarda bir yanlışlığa mahal vermemek adına ihtiyaç analizinin yapılması ve beklentilerin not edilmesi ile planlama öncesi bir çalışmanın da yapılması da gereklidir.

Şantiye arazisi üzerinde yapılacak fizibilite çalışmalarının da önemsenmesi gerekir. Burada çalışacak işçi ve ustaların ihtiyacını karşılayacak tesislerin nereye ve nasıl kurulacağına yönelik bilgiler toplanmalıdır. Şantiyenin yerleşim yerine çok uzak olması halinde de işçi ihtiyacını karşılamak üzere yemekhane, hamam gibi ekstra tesis kurulumlarına yer verilmesi önemlidir.

Başarılı Şantiyenin Özellikleri

Yeterli kapasiteye sahip bir şantiyenin iş sonunda da kolayca toplanması lazımdır. Şantiye yolları iyi planlanmış ve alt yapısı yeterli olmalıdır. Sosyal tesislere sahip olması, trafik planlamasının yapılmış olması gerekir. Kule ve vinç gibi önemli ekipmanların yerinin doğru şekilde belirlenmiş olması önemlidir. Ayrıca, işçi güvenliğine yönelik her tedbirin alınması da başarışı şantiyenin özellikleri arasında yer alır.

Şantiye Yönetiminde İhtiyaçlar Nasıl Belirlenir

Şantiye yönetimin planı doğrultusunda işleyen şantiye sürecinde ortaya çıkan sorunlar, ihtiyaçlar ve risklerin çözümüne yönelik şantiye mühendisleri ve bölüm şefleri koordineli olarak çalışmalarını yürütür. Bu bakımdan iş güvenliğinin sağlanması ve kontrol edilmesi, günlük raporların hazırlanması gibi çeşitli vazifeler şantiye mühendislerince yerine getirilir ve şantiyede ortaya çıkan her soruna yönelik çözüm hızlı şekilde üretilir.

Şantiye Mühendisleri Ne Yapar

Şantiyede şefin altında çalışan saha mühendisleri tarafından iş güvenliğinin kontrol edilmesi, denetimi ve gereken tedbirin alınması gibi işler yürütülür. Bazı şantiye mühendisleri ise proje pafta kontrollerini yerine getirir. Alınması gereken malzeme miktarına, zamanına karar verir ve ihtiyaç duyulan metrajların bir listesini çıkarır. Deneyimli bir saha mühendisi tarafından üst yönetim ile taşeron firmaları arasındaki irtibat sağlanır.

El Aleti, İş Güvenliği Ekipmanları gibi ihtiyaçların belirlenmesi konusunda tecrübeli mühendisler aktif rol alırlar. Şantiye şefine danışılmanda ihtiyaç belirleme ve sipariş verme sürecine karar vermek, deneyim gerektiren bir husustur. Bu nedenle, henüz yeteri kadar deneyime sahip olmayan şantiye mühendisinin metraj hesaplama işlemi yapmasına müsaade edilmez. Kısım şefi veya doğrudan inşaat şefi tarafından belirlenen ihtiyacın siparişi oluşturulur. Bu siparişin teslim alınması ve gerekli bölüme ulaştırılması sürecini saha mühendisi yerine getirebilir. Ancak bu noktada da sipariş tesliminde bir hataya yer vermemek ve siparişin eksik olup olmadığını kontrol etmek, tecrübe gerektirir. Bazı yerlerde, siparişleri teslim alan kişiler de kısım şefleridir.

Kısım şefi olarak vazifelendirilen kişilerin sektör bilgi ve tecrübesi vardır. Şantiye şefine bağlı olarak çalışır ve altındaki saha mühendislerini ve teknikerleri yönetir. Daha çok büyük yapılı inşaatlarda yer alır ve şantiye şefinin üzerindeki sorumluluğun hafiflemesini sağlar. Böylece işlerin çok daha düzenli ve kontrollü bir şekilde yerine getirilmesi sağlanır. Kısım şefi, saha mühendislerini yönlendirme ve onlara talimat vererek, günlük planlanan işlerin ve ihtiyacın giderilmesini sağlar. Verilen vazifelerin yerine getirilip, getirilmediğini kontrol eder.

Şantiye kurulumda faydalanabileceğiniz SismikMarket ürünlerine aşağıdaki bağlantıları kullanarak erişebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.