Müşteri Hizmetleri
Hafta içi 09:00 - 17:00 arası
Kargo
TL üzeri siparişlerde KARGO ÜCRETSİZ
Ödeme Seçenekleri
Kredi Kartı / Banka Kartı
Havale / EFT
Garanti Pay
Kapıda Ödeme
İstanbul’da 30.000 TL üstü, Kocaeli ve Tekirdağ’da 50.000 TL üstü siparişlerde Kapıda Ödeme yapabilirsiniz. Bu hizmet ücretsizdir.
Puan Sistemi
Üye olun, anında 250 TL değerinde puan kazanın. Ürünlere yorum yapın, yorum başına 5 TL puan kazanın.
Ana Sayfa
Kategoriler
Sepetim
Siparişlerim
Hesabım

Sismik halat nasıl monte edilir?

Sismik halat montajında, projede yer alan standartlara ve teknik şartnamede belirtilmiş olan montaj kurallarına uyulmalıdır. Montaj esnasında kullanılacak malzemeler sahaya getirilmelidir.
24-11-2024
Dakika
Sismik halatlar, asılı ekipmanlar ve boru, havalandırma kanalı, elektrik tavası vb. tesisat hatları için asgari kopma dayanımı deprem yüklerine karşı bağımsız kuruluşlarca test edilerek sertifikalandırılmış, elastikiyeti alınmak üzere öngerilme yapılmış, sahada kolay montaj ve gözlem için renk koduna sahip, galvanizli çelik halattan mamul sismik koruma ürünleridir. Sismik halatlar, asılı elemana ve yapıya bağlantı için beraberlerinde kullanılan köşe bağlantı parçaları ve klips veya yüksük türü malzemelerle bir sistem olarak test edildiklerinden, bu parçalarıyla birlikte sertifikalı olmalıdırlar. 
Sismik halat montajında, projede yer alan standartlara ve teknik şartnamede belirtilmiş olan montaj kurallarına uyulmalıdır. Montaj esnasında kullanılacak malzemeler önceden sahaya getirilmelidir. Sismik koruma projesi üzerinde uygulama yapılacak noktalar yerinde belirlenmelidir. Uygulama yapılacak tesisat elemanı üzerinde halatların bağlanacağı nokta, sahadaki tesisat durumuna göre projeye kıyasla bir metreye kadar kaydırılabilir.
Halat uygulamasının yapılacağı eleman tek bir boru ise ağır yük kelepçesi kullanılarak boru üzerinde halat köşe parçalarının bağlanacağı bir nokta oluşturulabilir. Boru demeti, hava kanalı, busbar veya kablo tavası gibi konsollarda giden tesisat hatlarında ise halat köşe parçaları taşıyıcı askı çubukları üzerine geçirilebilir. Profilden imal edilmiş konsollarda profil delinerek cıvata ve somun bağlantısı yapılabilir ya da köşe parçası profile kaynatılabilir.
Öncelikle proje üzerinde uygulanacak detaya bakılır ve detay paftasından ilgili detaya ait açılar ve bağlantı şekilleri yardımıyla halatların yapıya bağlanacağı noktalar belirlenir. Betonarme yapılar için klipsli dübel, çelik yapılar için cıvata somun ya da kaynak kullanılarak köşe parçaları yapıya monte edilir. 
                                    
Halatların kolon, kiriş, perde duvar ya da döşeme gibi yapısal elemanlara bağlanmaları gerekmektedir. Tuğla ve alçıpan duvarlar, asma tavan profilleri, diğer tesisat ekipmanları gibi yapısal olmayan elemanlara bağlantı yapılmamalıdır. Eğer bu şart sağlanamıyorsa bağlantılar için geliştirilmiş özel teknikler kullanılması gerekecektir.
Halatlar bir uçlarında kopça (eyelet) adında 45 derece açı verecek çelik bağlantı elemanları olacak şekilde imal edilebilmektedirler. Bu durumda köşe parçası yerine halatın kopça (eyelet) bulunan ucu yukarıda anlatıldığı şekilde yapısal elemana bağlanarak montaja devam edilir.
Kilitleme klipsi halatın boş ucuna geçirilir. Ardından halatın ucu sırasıyla tesisat üzerindeki köşe parçasından ve tekrar klipsten geçirilerek bağlantı yapılır. Halat boşluğu alınacak kadar elle gerilir. Halat statik yük taşımayacak olup uygulama sonunda kesinlikle aşırı kuvvet uygulanarak gerilmemeli ve çok gergin olmamalıdır.
Son olarak bağlantı tamamlandıktan sonra halatın klips ucundan sarkan fazlalık kısmı, klips sonrasında 10-15 cm bırakacak şekilde özel halat keskisi kullanılarak kesilir. 
 
Sismik halatlara ve klipsli dübellere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.